Graszoden afhaaladres: Westelaarsestraat 8, Heerle, 4726TE

Graszoden afhaaladres: Westelaarsestraat 8, Heerle, 4726TE

FAQ

Bestel gemakkelijk via onze webshop

Ja wij bezorgen aan huis met ons eigen snelle bezorg service.

Wij leveren het gehele jaar door graszoden, behalve in periodes met vorst.

Tijdens het bestellen kunt u de afhaal datum en tijd opgeven.

Wij hebben fijngras en recreatiegras

Na 1,5 week mag het gras voor de eerste keer gemaaid worden. Het intensief betreden van de graszoden (bijvoorbeeld spelen) mag na 2 á 3 weken. Vanaf dat moment hebben de zoden zich voldoende aan de ondergrond gehecht.

Wij beschikken over een gespecialiseerd team hoveniers, die u graag de aanleg van de graszoden uit handen nemen. Wij voorzien u van een vrijblijvende offerte op maat, die aan huis samen met u wordt opgemaakt. Neemt u voor meer informatie en het maken van een afspraak telefonisch contact op met onze klantenservice.

In de periode dat het gras groeit dient u ten minste één keer per week te maaien. Voor een optimale kwaliteit van het gazon adviseren wij twee á drie keer per week te maaien.

Uniek graszoden heeft kunstmest die gebruikt mag worden voor de graszoden. Deze kunt u vinden in de webshop.

Plagen en Gazonziektes

Herkenning Sneeuwschimmel begint met kleine, waterige plekken van 4 tot 6 cm groot.
De geel/oranjebruine vlekken hebben een donkerbruine rand en kunnen uitbreiden tot wel 25 centimeter.
Op een bepaald moment zullen de vlekken elkaar dan ook overlappen.

Bij hoge luchtvochtigheid (bijvoorbeeld door dauw of mist) ziet u grijs/rose schimmelpluis in de aangetaste plekken.
De optimale temperatuur voor sneeuwschimmel ligt tussen de 0 en 8 graden Celsius, maar pas bij een temperatuur onder de 0 graden Celsius of boven de 20 graden Celsius wordt de schimmel inactief.

De schimmel kan zich onder sneeuw uitbreiden, waarbij de schade pas zichtbaar wordt als de sneeuw verdwenen is. De schimmel manifesteert zich meestal in de herfst tot voorjaar, maar ook in de rest van het jaar kan de schimmel voorkomen, bijvoorbeeld tijdens een natte zomer.

Mogelijke oorzaken Sneeuwschimmel kan diverse oorzaken hebben:
• hoge pH werkt de ziekte in de hand • temperatuurswisselingen • laat vrijkomen van te veel stikstof in najaar • tekort aan luchtcirculatie • tekort aan kalium • verdichte en daardoor slecht opdrogende gronden • bedekking met maaisel • hoge luchtvochtigheid • continu vocht in de grasmat (mist/dauw)
Preventie/bestrijding Sneeuwschimmel kunt u voorkomen en bestrijden door:
• voorkom verspreiding via maaimachine • na eind september minimaal bemesten met-. stikstof, bij voorkeurgeer snelwerkende N-meststof • winterbemesting in het najaar met kali-meststof (K) • goed afgestelde maaimachine met scherpe messen • wegwerken van dauw • verzamelen van maaisel en bladerenSneeuwschimmel

Herkenning In het gras zijn kleine hoopjes rul zand te zien. De zandhoopjes ontstaan waar mieren gangen maken van en naar hun nest. Daarbij halen ze ook de grond rond de graswortels weg. Over het algemeen blijft de schade aan uw gazon beperkt. Toch kunnen mieren in de zomermaanden (juni-juli) voor wat overlast zorgen. Vooral bij droog weer kan het gras dan te lijden krijgen. Grotere mieren hoopjes kunnen soms wat problemen geven bij het maaien.

Preventie/bestrijding Mollen richten niet alleen schade aan, ze voeden zich namelijk met wormen, insecten, larven en poppen en brengen alleen schade toe aan planten door het graven van gangen of het opwerpen van molshopen. De meest efficiënte manier om mollen te vangen, is het plaatsen van klemmen. Meer diervriendelijk is ze te verdrijven door een lap gedrenkt in een sterk geurende stof of knoflook in de gangen te leggen.

Herkenning Emelten zijn larven van langpootmuggen. Het zijn grijze-grauwe, pootloze larven zonder duidelijke kop. Ze houden zich overdag onder de grond schuil en komen ‘s-nachts boven de grond.

Ze vreten zowel aan de wortels als aan de plantdelen van de graszoden boven de grond.
Het gras sterft af, de graszoden komt los te liggen en er ontstaan kale plekken. Vaak is de grasspruit vlakbij de grond doorgeknaagd en zijn de wortels aangevreten.

Schade ontstaat ook mede door het lospikken van de graszoden door kraaien en meeuwen die op zoek gaan naar de emelten.
Preventie/bestrijdt, De emelten zijn te bestrijden met een gewasbeschermingsmiddel. Dit middel is verkrijgbaar bij diverse tuincentra en Boeren Bond.

De engerling is een larve van de kevers die tot de familie bladsprietkevers behoort (meikever, junikever, rozekever). Het zijn vuil-witte larven met een duidelijke oranje-bruine kop, zes poten en een zakvormig,eel-wit achterlijf. Ze vreten aan de wortels van de graszoden, waardoor deze geheel los kan komen te liggen.
In de periode tussen juli en september kan de vraatschade zulke vormen aannemen dat hele delen van het gazon afsterven.

Preventie/bestrijding, De engerlingen zijn te bestrijden met een gewasbeschermingsmiddel. Dit middel is verkrijgbaar bij diverse tuincentra en Boeren Bond.

Er verschijnen hopen grond (molshopen) op het gazon met tunnels eronder. Dit duidt op heifeit dat een mol graafwerkzaamheden heeft verricht in uw tuin. De wortels van het gras en zaailingen worden verstoord.

Preventie/bestrijdt, Mollen richten niet alleen schade aan, ze voeden zich namelijk met wormen, insecten, larven en poppen en brengen alleen schade toe aan planten door het graven van gangen of het opwerpen van molshopen. De meest efficiënte manier om mollen te vangen, is het plaatsen van klemmen.

Meer diervriendelijk is ze te verdrijven door een lap gedrenkt in een sterk geurende stof of knoflook in de gangen te leggen.

Er bestaan verschillende schimmels, waaronder Coprinus, Mycena en de heksenkring vormende Marasmius Oreades. De meeste veroorzaken weinig schade, maar door de zogenaamde heksenkringen in het gazon kan de groei van het gras verstoord worden.

Ze hebben ondergrondse mycelia (schimmeldraden) en verspreiden zich door sporen die met de wind overgebracht worden.

Mogelijke oorzaken De losse paddenstoelen in het gazon ontstaan onder vochtige omstandigheden en een stikstofrijke grasmat. Dit is een normaal natuurverschijnsel.
Preventie/bestrijding Verwijder de vruchtlichamen van de paddenstoelen zodra die te voorschijn komen, voordat ze sporen vormen.

Als de schimmels op onder de grond zittend hout voorkomen, moet dit verwijderd worden.

Herkenning Regenwormen vormen kleine, modderige zandhoopjes die in het voorjaar en de herfst op het gazon ontstaan. Ze brengen het gazon geen schade toe. Het zijn nuttige organismen die de structuur van de bodem bevorderen.

De hoopjes die ze achterlaten, kunnen gemakkelijk verspreid worden.

Preventie/bestrildi, Bestrijding is niet noodzakelijk. Regenwormen bevorderen de structuur van de bodem.

Hertning Het meest opvallende kenmerk van deze schimmelziekte is de aanwezigheid van roze tot roodgekleurde draden aan de aangetaste bladhalmen. De aantasting treedt vooral op in de zomer en herfst. De aantasting begint meestal met een klein geel/bruin plekje.

Latervormen zich rode draden op het gras. Bij zeer ernstige aantasting sterft de hele plant af. Wanneertijdig ingegrepen wordt, doortoediening van snelwerkende stikstof, sterft alleen het blad af. Met behulp van stikstof zal de plant snel weer nieuw blad aanmaken.

Mogelijke oorzaken De oorzaken voor het ontstaan van rooddraad in uw gazon kunnen zijn:
• Schrale, arme bodemomstandigheden -> tekort aan stikstof (N) • Matige bodemstructuur • Dichtgeslagen toplaag
Preventie/bestrijding Rooddraad kunt u voorkomen en bestrijden door:

• Zorg ervoor dat uw gazon altijd voldoende en juist is gevoed • Bemest met snelwerkende stikstof (bijvoorbeeld N-P-K 12-10-18) • Beluchten van de toplaag
In de periode oktobertot en met februari niet meer met stikstof(N) bemesten. De Rooddraad schimmel kan niet tegen vorst. Na een flinke nachtvorst stopt verdere infectie, omdat het gras in deze tijd van het jaar bijna niet meergroeit blijft de aantasting gedurende de winter wel zichtbaar.

Na de winter, meestal ongeveer half maart, het gras bemesten met zo’n 3kg per100m. N-P-K 12-10- 18. Deze gift bevat een forse hoeveelheid snel opneembare stikstof zodat de grasgroei snel weer opgang komt.

Preventie/bestrijding

Het opvoeren van de gazonmaai frequentie verstoort de vorming van mierennesten.
Eventueel kan gebruik worden gemaakt van een bestrijdingsmiddel.

Behandeling hiermee dient met regenachtig weer plaats te vinden en dient herhaald te worden.